В този момент, в разгара на предизборната кампания  политиците не

...
В този момент, в разгара на предизборната кампания  политиците не
Коментари Харесай

Премиерът: Политиците не трябва да противопоставят хората едни на други

В този миг, в разгара на предизборната кампания  политиците не би трябвало да опълчват хората дени на други, а би трябвало да търсят взаимни решения. Това сподели пред публицисти в Кюстендил министърът-председателят Гълъб Донев, по отношение на напрежението към разискванията за пренасяне на Паметника на Съветската войска от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство в столицата, съобщи кореспондент на " Фокус “ . Премиерът уточни в позицията си, историята би трябвало да бъде предмет, който се учи, посредством който се помнят предишното, събитията и героите. " Нека политиците оставят тази тематика за след изборите и в спокойна конюнктура да се вземе най-правилното и най-точното решение “, добави министър-председателят Донев.

Той уточни, че подготовката за изборите върви според план-графика на Централната изборна комисия, която е тази, която провежда и организира изборите, а държавното управление подкрепя дейностите по произвеждането на изборите. " Знаете, че беше призната план-сметка за изборите. Беше допълнена тя с близо 6,5 млн. лв., с цел да бъде обезпечено новото условие в Изборния кодекс, а точно видеозаснемането на броенето на бюлетините и попълването на протоколите в изборните секции, след приключването на изборния ден “, сподели Гълъб Донев.

Той подчертава върху това, че са почнали всеобщи инспекции и акции от страна на Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и други контролни органи, които наблюдават за купения, за кооперативния избор. Целта е да се обезпечат едни почтени и демократични избори такива, каквито страната е имала през последните няколко десетки години.

Премиерът уточни, че към този момент се следи процедура в редица търговски вериги да оставят трайни промоции и понижение на цените от 25 – 27 %. Това, съгласно Гълъб Донев значи, че има запас за понижение на цените на питателните артикули от първа нужда, които засягат най-вече хората с ниски приходи. Проверките ще продължат. Извършват се инспекции и в този момент. Те са от страна на контролните органи, имащи отношение във връзка с отбраната на потребителите, качеството на храните, да се подсигурява качеството и здравословната храна от фермата, до магазина и до трапезата. Вече са наложени няколко стотин наказания на разнообразни търговци. Предстоят още срещи с представители на комерсиалните вериги и производителите.

Предстои внасяне на редица нормативни актове, които да регламентират и да контролират целия път на питателните артикули от производителя до магазина, със съответните електронни етикети. Така ще може да се наблюдава по веригата кой и какви надценки поставя. " Недопустимо е еднакъв артикул в българските магазини да коства двойно повече в сравнение с същия този артикул в същите тези търговски вериги и магазини в западните страни от Европейския съюз “, разяснява министър председателят.

По отношение на тематиката за некачественото строителство министър-председателят съобщи, че инспекциите по пътното строителство са почнали доста преди изборите. Това не е акция, която да е ориентирана към избрани политически партии или техни поддръжници. Това са инспекции, правени обратно във времето. Всички материали, събрани от Министерство на вътрешните работи, са предадени на съответните органи.

Венцеслав ИЛЧЕВ

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Министърът-председателят Гълъб Донев в Кюстендил.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР